Η εξέλιξη για την πλαστική χειρουργική

Η εξέλιξη για την πλαστική χειρουργική

Η_εξέλιξη_για_την_πλαστική_χειρουργική (1)

 

Η σημερινή πλαστική χειρουργική έχει προέλθει από τη μεγάλη πρόοδο της μέσα στα χρόνια ! Η πλαστική χειρουργική χρονολογείται από την περίοδο 800-700 π.Χ. όπου ο Ινδός Sushruta αναφέρεται στην επανόρθωση της ρινός και των χειλέων.

Κατά τη διάρκεια του 1ου αιώνα μ.Χ. ο Ρωμαίος Celsus περιέγραψε διάφορες τεχνικές πλαστικής για την αποκατάσταση βλεφάρων, μύτης και χειλιών, ενώ ο Γαληνός το 131-201 μ.Χ. περιέγραψε δικές του μεθόδους πλαστικής χειρουργικής για την αποκατάσταση των περιοχών του προσώπου και του τραχήλου. Επιφανείς ιατροί που ασχολήθηκαν με την πλαστική χειρουργική εμφανίστηκαν κατά την περίοδο της Αναγέννησης, όπως οι Branca και Alexander Benedictus και αργότερα ο Gaspare Tagliacozzi, ο οποίος έγραψε το πρώτο εμπεριστατωμένο σύγγραμμα της χειρουργικής. Στη Γερμανία, ο von Graefe εισήγαγε την ινδική μέθοδο πλαστικής χειρουργικής και χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «πλαστικός» από το ελληνικό ρήμα «πλάθω», για να δείξει τις προσωπικές του τροποποιήσεις στην τεχνική. Ωστόσο, ο όρος «πλαστική χειρουργική» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Edward Zeiss τo 1938 στο βιβλίο του «Handbuch der plastischen Chirurgie». Η πρώτη πλαστική χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης δέρματος αποδίδεται στον Baronio το 1804, ενώ η ευρεία διάδοση της μεθόδου στον Reverdin.

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος προσέφερε υλικό το οποίο βοήθησε στην ανάπτυξη που είχε η πλαστική χειρουργική ως ανεξάρτητης ειδικότητας με πολυδιάστατο γνωστικό αντικείμενο.

Share This