Λόγοι που πρέπει να ενδώσετε στη μεσογειακή διατροφή

Λόγοι που πρέπει να ενδώσετε στη μεσογειακή διατροφή

Μεσογειακή διατροφή και υγεία: ποια είναι τα οφέλη της ;

μεσογειακή διατροφή και υγεία

 

Είναι άξιο λόγου πως πολλοί λαοί ακολουθούν μανιωδώς τη μεσογειακή διατροφή ενώ μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων τη σνομπάρει. Αν το 2017 θέλετε να αποκτήσετε τη σιλουέτα που ονειρεύεστε χωρίς όμως να κάνετε εγγραφή στο γυμναστήριο, η μεσογειακή διατροφή είναι η λύση σας!

Τηρώντας ένα πρόγραμμα για μεσογειακή δίαιτα θα χάσετε κιλά, θα αποκτήσετε ευεξία και θα μειώσετε τον κίνδυνο πολλών νοσημάτων! Η μεσογειακή κουζίνα είναι πολύ νόστιμη, με πολλά θρεπτική συστατικά σε κάθε πιάτο της, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της γήρανσης του εγκεφάλου. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει στο διατροφολόγιο της πάρα πολλά πολύτιμα προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα ψάρια ώστε να είστε πάντα χορτάτες και σε φόρμα. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η διατροφή μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ αλλά και διαβήτη. Όσοι πάσχουν μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και επιπλέον μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

 

Μερικές από τις αρχές για τη μεσογειακή διατροφή και υγεία είναι οι εξής:

 

1. μεσογειακή διατροφή και υγεία καταναλώστε άφθονη ποσότητα σε φυτικές ίνες.

Είναι γνωστό πως η ανισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης θερμίδων και της κατανάλωσης ενέργειας, μέσω της φυσικής δραστηριότητας, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους .Η όρεξη μας και η πρόσληψη τροφής ρυθμίζεται από πολλούς περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Η κατανάλωση φυτικών ινών στην διατροφή μας μέσω της χρήσης φρούτων, λαχανικών και πολύσπορων δημητριακών έχει σαν αποτέλεσμα να ρυθμίζει την όρεξη μας και να μας βοηθά στο να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Παράλληλα τρόφιμα με αυξημένες φυτικές ίνες βοηθούν την καλύτερη ρύθμιση του ζαχάρου, καθώς απορροφώνται πιο αργά από το γαστρεντερικό μας σύστημα και δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα. Παράλληλα έρευνες έχουν αποδείξει πως η άφθονη κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στην πρόληψη από την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας και στην μείωση εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Φροντίστε λοιπόν καθημερινά να συμπεριλαμβάνετε φρούτα, λαχανικά, και πολύσπορα προϊόντα  (ψωμί, δημητριακά ολικής αλέσεως, κριτσίνια, μακαρόνια ολικής αλέσεως) στην διατροφή σας.

 

2. Μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Μιλώντας για κορεσμένα λιπαρά αναφερόμαστε στα λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό και λιγότερο στα πουλερικά) και στο ζωικό βούτυρο και που είναι υπεύθυνα για την αύξηση της χοληστερίνης και την πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά που βρίσκονται ‘κρυμμένα’ σε μπισκότα, γλυκά και επεξεργασμένα προϊόντα και λειτουργούν αντίστοιχα με τα κορεσμένα λιπαρά. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο στην διατροφή σας και φυτικές μαργαρίνες που δεν ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και έχουν προστατευτική δράση για το καρδιαγγειακό σύστημα. Τέλος η συστηματική χρήση ψαριού στη  μεσογειακή διατροφή και υγεία και ειδικότερα λιπαρών ψαριών στην διατροφή μας (1-2 φορές την εβδομάδα) μέσω των ω-3 λιπαρών οξέων μας βοηθούν στην μείωση την χοληστερίνης και στην διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.

 

3. Χρησιμοποιήστε μέτρια ποσότητα κόκκινου κρασιού στην διατροφή σας.

Έρευνες έχουν παρουσιάσει πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ καθημερινά (σε ποσότητα 40γρ ή ½ ποτηράκι κρασί) και ειδικότερα κόκκινου κρασιού μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επίσης πρόσφατα παρατηρήθηκε πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει την εμφάνιση την νόσου Alzheimer’s.

 

 Δείτε εδώ:  5 λόγοι για τους οποίους η παιδικη αθληση είναι απαραίτητη για το παιδί σας!

Share This