Πώς να χτίσουμε μία διαχρονική, υγιη σχεση με τα παιδιά μας

Πώς να χτίσουμε μία διαχρονική, υγιη σχεση με τα παιδιά μας

Πώς να χτίσουμε μία διαχρονική, υγιη σχεση με τα παιδιά μας

υγιη σχεση παιδια 1

Η πιο σημαντική σχέση στη ζωή κάθε ανθρώπου είναι η σχέση του με τους γονείς του. Το να χτίσουμε μία υγιη σχεση με τα παιδιά μας δεν είναι εύκολο και χρειάζεται αρκετή προσπάθεια από μέρους μας.

Ας δούμε τους βασικούς κανόνες που θα μας βοηθήσουν να έχουμε μία υγιη σχεση που θα κρατήσει για πάντα, με τα παιδιά μας.

  1. Συμπεριφερθείτε στο παιδί σας όπως συμπεριφέρεστε στον καλύτερο σας φίλο

Αν η φίλη μας ξεχάσει την τσάντα της κάπου, θα προσπαθήσουμε να τη βοηθήσουμε και θα της δείξουμε ότι συμπάσχουμε. Αν το παιδί μας ξεχάσει την τσάντα του στο σχολείο, το πρώτο που μας έρχεται να κάνουμε είναι ίσως να του βάλουμε τις φωνές. Αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερο άγχος στο παιδί μας. Βασικό συστατικό για μία υγιη σχεση μαζί του είναι να ξέρει πως είμαστε σύμμαχοί του.

  1. Στηρίξτε το παιδί σας

Δείξτε του ότι είστε εκεί για να το βοηθήσετε, είτε έκανε κάτι καλό είτε κάτι κακό. Μπορεί να έρθει πάντα σε σας και εσείς θα το βοηθήσετε να διορθώσει τα πράγματα.

  1. Μην το απομονώνετε λόγω κακής συμπεριφοράς

Είστε σύμμαχος του παιδιού σας, αυτός που θα χαράξει την πορεία για την ανάπτυξη του. Είναι σημαντικό να το καθοδηγείτε προς θετικές λύσεις.

  1. Περιορίστε τις εκφράσεις σας και προσαρμόστε τις στην ηλικία του

Να θυμάστε πως ένα παιδί ως τα 9 του χρόνια σκέφτεται με συγκεκριμένο τρόπο. Για να επικοινωνήσετε θα πρέπει να εκφράζεστε ανάλογα με τον τρόπο που σκέφτεται.

  1. Αναπληρώνετε τον χρόνο που είστε μακριά του

Ιδιαίτερα αν εργάζεστε πολλές ώρες ή αρχίσει νωρίς να πηγαίνει σε παιδικό σταθμό. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με το να του αφιερώνετε ποιοτικό χρόνο όταν είστε μαζί.

  1. Δώστε του την προσοχή σας

Τα παιδιά λατρεύουν να σας έχουν κοντά τους. Ακόμη κι αν είστε μακριά του πολλές ώρες, αξιοποιήστε το χρόνο που περνάτε μαζί πχ. διαβάζοντάς του ένα βιβλίο.

  1. Συνεργαστείτε με το παιδί σας

Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους. Μαγειρέψτε μαζί τους, ενθαρρύνετε τα να σας βοηθήσουν στο καθάρισμα ή σε μία κατασκευή. Έτσι θα νιώσουν ότι μεγαλώνουν και γίνονται λίγο σαν εσάς.

  1. Γίνετε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του

Όταν κάνει κάτι καλό, δείξτε του πόσο χαίρεστε. Όταν πετυχαίνει κάτι σημαντικό, ενθουσιαστείτε μαζί του. Θα το βοηθήσετε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να προσπαθήσει για καλύτερα ακόμη αποτελέσματα.

  1. Παίρνετε το μαζί σας όσο μπορείτε συχνότερα

Αυτό θα το βοηθήσει να αναπτύξει το λεξιλόγιό του, την κοινωνικότητά του, ακόμη και την εξυπνάδα του. Οι εμπειρίες είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, ιδιαίτερα όταν τις μοιράζεται μαζί σας.

  1. Αφιερώστε του λίγο αποκλειστικό χρόνο χωρίς τα αδέρφια του

Προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο για να περάσετε με το κάθε παιδί σας χωριστά. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα πώς νιώθει και αν χρειάζεται σε κάτι τη βοήθειά σας.

υγιη σχεση παιδια

Δείτε επίσης: αδελφικοι καβγαδες: τι να κάνετε όταν τα παιδιά σας δεν σταματούν να μαλώνουν

Share This