Όσα προσφέρει η σοκολάτα στη διατροφή και υγεία μας

Όσα προσφέρει η σοκολάτα στη διατροφή και υγεία μας

%cf%8c%cf%83%ce%b1_%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%b5%ce%b9_%ce%b7_%cf%83%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b1_%cf%83%cf%84%ce%b7_%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae_

Η γλυκά εμμονή των περισσότερων ανδρών και γυναικών σε οποιαδήποτε ηλικία είναι η σοκολάτα…τι προσφέρει όμως στη διατροφή και υγεία μας;

Η ιστορία της σοκολάτας μας πάει πίσω στην εποχή του πολιτισμού των Μάγιας, όπου πρώτη φορά καλλιεργήθηκαν κακαόδενδρα στην περιοχή της Κεντρικής Αμερικής. Βέβαια, πολλά χρόνια μετά, ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακάλυψε τους καρπούς του κακαόδενδρου ήταν ο Χριστόφορος Κολόμβος στον 4ο ταξίδι του στην Αμερική. Ο καρπός του κακαόδενδρου είναι πλούσιος σε ενέργεια και περιέχει βιταμίνη Ε, ασβέστιο και χαλκό. Οι πιο ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας στη διατροφή και υγεία είναι ότι:

α. Η σοκολάτα αποτελεί βασική πηγή διατροφικού χαλκού, ενώ η μαύρη σοκολάτα καλύπτει από μόνη της τη μέση ημερήσια πρόσληψη χαλκού για τον ανθρώπινο οργανισμό.

β. Η σοκολάτα έχει αντιοξειδωτικούς παράγοντες που αποτρέπουν τη μετατροπή του λίπους στη σοκολάτα σε οξείδωση και αυτοί οι αντιοξειδωτικοί παράγοντες έχουν ευεργετικές επιδράσεις στη υγεία.

γ. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει ασβέστιο και άλλες θρεπτικές ουσίες που ωφελούν τη διατροφή και υγεία.

δ. Η σοκολάτα είναι ένα προϊόν πολύ πλούσιο σε ενέργεια, και είναι ιδανικό να καταναλώνεται με την άσκηση, η οποία κρίνεται απαραίτητη για να διατηρηθεί το σώμα σε καλή φόρμα.

ε. Λόγω των θρεπτικών συστατικών της, η σοκολάτα βοηθά στην προληπτική δράση κατά του καρκίνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και σε εκφυλιστικές παθήσεις.

ζ. Η σοκολάτα περιέχει ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο που συμμετέχουν στον μεταβολισμό των οστών και δοντιών και συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

η. Η σοκολάτα βοηθά στη μείωση του άγχους και ηα κατανάλωση της χαρίζει αίσθημα ευφορίας. Οι μικρές ποσότητες φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει καταστέλλουν το στρες και το άγχος και διεγείρουν τον εγκέφαλο προκαλώντας καλή διάθεση.

Share This