παιδική φιλία: πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει φίλους

παιδική φιλία: πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει φίλους

Η παιδική φιλία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής του παιδιού

παιδική φιλία 1

Η παιδική φιλία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής του παιδιού σας. Οι καλοί φίλοι θα το κάνουν ευτυχισμένο και θα το βοηθήσουν ακόμη και στην απόδοσή του στο σχολείο. Για να αναπτύξουμε, όμως, μία σωστή παιδική φιλία χρειάζεται αρκετή δουλειά, τόσο από τους γονείς όσο και από τα παιδιά.

 

 1. Εξηγήστε του καθαρά τι κάνουν οι καλοί φίλοι:

 • Μιλούν και φέρονται όμορφα ο ένας στον άλλο
 • Διασκεδάζουν όταν βρίσκονται μαζί
 • Μπορείς να τους έχεις εμπιστοσύνη
 • Θέλουν να κάνουν παρέα μεταξύ τους
 • Θυμούνται σημαντικά πράγματα (γενέθλια, προτιμήσεις, γεγονότα κλπ)
 • Βοηθούν τον φίλο τους όταν είναι λυπημένος ή έχει κάποιο πρόβλημα
 1. Διαβάζετε μαζί παιδικά βιβλία για τη φιλία.

Τα βιβλία μας δίνουν την ευκαιρία να συζητήσουμε με το παιδί μας για τη φιλία και όλα τα χαρακτηριστικά που έχει ένας καλός φίλος. Μπορούν να διδάξουν στο παιδί πόσο σημαντικά είναι η καλοσύνη, η αλληλεγγύη, η υποστήριξη, η γενναιοδωρία και η κατανόηση μεταξύ φίλων.

 

 1. παιδική φιλία Δώστε του το καλό παράδειγμα .

Τα παιδιά συνήθως κάνουν ότι βλέπουν να κάνουν οι μεγάλοι. Μιλάτε πάντα στο παιδί σας με καλά λόγια για τους φίλους σας. Βρείτε ευκαιρίες να τους βοηθήσετε και πάρτε και το παιδί σας μαζί για να βοηθήσει κι αυτό.

 
 

 1. Βρείτε χρόνο για τους φίλους σας και γνωρίστε καινούριους ανθρώπους.

Κοινωνικοποιηθείτε μαζί με το παιδί σας. Βγαίνετε βόλτα στο πάρκο, γραφτείτε σε κάποιο μάθημα ή σπορ, γνωρίστε τους γείτονές σας, βοηθήστε εθελοντικά σε κοινωνικές ομάδες. Βρείτε χρόνο για οικογενειακές και φιλικές συναναστροφές.

 

 1. Δείξτε στο παιδί σας πώς να κάνει νέους φίλους.

Το να κάνει φίλους δεν είναι κάτι έμφυτο στα παιδιά. Πρέπει να του το μάθουμε εμείς. Όταν το παιδί μας γνωρίσει κάποιο καινούριο παιδάκι, θα πρέπει να μπορεί να ξεκινήσει μία συζήτηση μαζί του. Κάντε του ερωτήσεις όπως «έχει η Μαρία σκυλάκι?» για να του δώσετε ιδέες του πώς μπορεί να πλησιάσει ένα άλλο παιδί.

 

 1. Ανοίξτε το σπίτι σας στους φίλους του.

Προσκαλέστε παλιούς και νέους φίλους του παιδιού σας να παίξουν στο σπίτι σας το απόγευμα του Σαββάτου. Μην τους ανοίξετε απλώς την τηλεόραση, προετοιμάστε δραστηριότητες όπως κατασκευές και ομαδικά παιχνίδια. Έτσι το παιδί θα εξασκηθεί στην επικοινωνία και τη συνεργασία με τα άλλα παιδιά.

 

παιδική φιλία

 

 

Δείτε επίσης: αδελφικοι καβγαδες: τι να κάνετε όταν τα παιδιά σας δεν σταματούν να μαλώνουν

Share This
Κάντε το σχόλιο σας